| +31640371615
| Info@rijschoolmartin.nl

Het motor rijbewijs


Motorrijden is leuk en niets geeft een vrijer gevoel dan op de motor door het land te rijden. Het motorrijbewijs is opgedeeld in drie verschillende categorieen waardoor er ook drie verschillende rijbewijzen gehaald kunnen worden, deze categorieen zijn: A1, A2 en A.


Bij ons kunt u terecht voor de catogorie A2 en A.


Wij hebben gekozen voor lesmotoren van het merk Honda en Kawasaki.


Je kunt bij ons gratis gebruik maken van helmen, motorjassen en broeken. Uit hygienische reden dient u zelf motorlaarzen, motorhandschoenen en een helmmuts te kopen. Helmmutsen en (zomer) handschoenen zijn bij ons te koop.


Heb je zelf al motorkleding dan mag je dat natuurlijk gewoon bij ons dragen (let wel op dat helm niet te oud is).


Voor het examen dien je schoenen te dragen die de enkels bedekken, deze dien je zelf aan te schaffen en mee te nemen.


Wij geven 1 op 1 les zodat jij je les niet hoeft te delen met iemand anders .

 • bij ons gaat veiligheid boven winstbelang


 • Het motor examen bestaat uit 2 examens, het examen voertuig beheersing (AVB) en het examen Verkeersdeelneming (AVD)


  Wat houden deze examens in?


  EXAMEN VOERTUIGBEHEERSING (AVB)


  Tijdens het examen Voertuigbeheersing laat je een aantal oefeningen (bijzondere verrichtingen) zien. Deze zijn gebaseerd op vaardigheden die je moet hebben om veilig en vloeiend aan het verkeer deel te kunnen nemen. Er zijn in totaal 12 oefeningen, die onderverdeeld zijn in 4 clusters. Te weten:


  Cluster 1: * lopend achteruit parkeren in een (parkeer) vak (verplicht)

  Cluster 2: * langzame slalom (verplicht) * denkbeeldige acht * halve draai * stapvoets rijden * wegrijden uit een (parkeer) vak

  Cluster 3: * uitwijkoefening (verplicht) * snelle slalom * vertragingsoefening

  Cluster 4: * noodstop (verplicht) * precisiestop * stopproef


  Uit ieder cluster is een oefening dus verplicht en vervolgens doe je uit clusters twee, drie en vier 1 oefening extra. Dus in totaal 4 verplichte oefeningen en 3 oefeningen die de examinator bepaalt. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat een keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal 5 van de 7 oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee, drie en vier minimaal 1 oefening correct uit.


  GELDIGHEIDSDUUR VERKEERSDEELNEMING


  Als je bent geslaagd voor het examen Voertuig beheersing dan heeft dit een geldigheid van 1 jaar. Daarna kunnen we beginnen aan de verkeersdeelneming (AVD).


  EXAMEN VERKEERSDEELNEMING (AVD)


  Nu je het examen AVB gehaald hebt gaan we echt motorrijden.


  Hier ligt de aandacht in eerste instantie bij het rijden van een juiste bochten techniek en de plaats op de weg. Het rijden van stadsverkeer, zoals kruispunten en rotondes komen nu ook aan bod. Ook gaan we auto(snel)wegen rijden. Dit is een essentieel onderdeel, aangezien de snelheid hier hoog is. Een goede kijktechniek is met name voor een motorrijder van levensbelang.

  Nu zul je merken dat een goede voertuig beheersing noodzakelijk is om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen.


  Het motor rijbewijs bestaat uit verschillende categorieen en twee verschillende examens, hieronder volgt informatie over de categorieen en examens.


  categorieen


  A1


  De categorie A1 geldt voor de categorie lichte motoren. Dit zijn motoren met een maximale cilinderinhoud van 125cm3 en een maximumvermogen van 11kW. De minimum examen leeftijd voor deze categorie is 18 jaar, dus lessen al vanaf 17 jaar.


  A2

  De categorie A2 geldt voor de categorie middelzware motoren. Dit zijn motoren met een maximumvermogen van 35kW. Je kunt op voor deze categorie als je 2 jaar een rijbewijs van de categorie A1 hebt, of vanaf de leeftijd van 20 jaar.


  A

  De categorie A geldt voor de categorie zware motoren. Dit zijn motoren met een onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd voor deze categorie is 22 jaar en minimaal 2 jaar in het bezit van het rijbewijs A2 of rechtstreeks mogelijk vanaf 24 jaar.


  Examens


  A1

  In de categorie A1 dient een theorie- en praktijkexamen afgelegd te worden. Kandidaten kunnen vanaf 17 jaar lessen volgen en mogen op 18 jarige leeftijd examen doen. Dit praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen: het afzonderlijk examen voertuig beheersing (AVB) en het afzonderlijk examen verkeersdeelneming (AVD).


  A2

  In de categorie A2 dient een theorie- en praktijkexamen afgelegd te worden. Dit examen mag afgelegd worden vanaf een leeftijd van 20 jaar. Het praktijkexamen bestaat uit verkeersdeelneming (AVD) en voertuig beheersing (AVB).


  A indirect

  In de categorie A indirect dient een praktijkexamen afgelegd te worden. Dit examen mag afgelegd worden vanaf een leeftijd van 22 jaar en de kandidaat moet ten minste twee jaar in het bezit zijn van categorie A2. Het praktijkexamen bestaat uit verkeersdeelneming (AVD) en voertuig beheersing (AVB).


  A direct

  In de categorie A direct dient een theorie- en praktijkexamen afgelegd te worden. Dit examen mag afgelegd worden vanaf een leeftijd van 24 jaar. Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen: het afzonderlijk examen voertuig beheersing (AVB) en het afzonderlijk examen verkeersdeelneming (AVD).


  Code 80 op het A-rijbewijs

  De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs rechtstreeks behaalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Volg je het getrapte traject van A2 naar A, dan heb je dus nooit te maken met code 80.

  Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

  (voor meer informatie zie www.cbr.nl) • Algemene informatie over het motor rijbewijs
 • Informatie over de Intake
 • Tarieven motor rijles
 • Pakketten


  Wil je meer lessen, AVB examen, AVD examen en wat geld besparen is een pakket misschien iets voor jou, hieronder een aantal populaire pakketen: